En pappa och två barn löser mattetal tillsammans

Tvillingarna lärde sig matte tidigt – ”Vill inte begränsa barnen”

3 min

Familjen Hauge Grøseth är kanske mer intresserade av teknologi än den genomsnittliga familjen. Att tvillingarna Linus och Leo, 5 år, har fastnat för Albert tycker pappa Magnar är toppen.

Magnar Alain Hauge är utbildad civilekonom och ägnar en stor del av sin tid åt de senaste trenderna inom teknologi. Sambon Camilla arbetar som lärare, och paret tycker båda att matematik och inlärning är spännande. Till hösten börjar tvillingarna Linus och Leo Ree Hauge, 5 år, i skolan. När föräldrarna letade efter en matematikapp som kunde göra barnen intresserade av matte, hittade de Albert.

– Albert är ju gamification i sitt esse. Man tar ämnet matematik och gör det till ett spel. Det blir ju mycket roligare, säger Magnar.

Magnar ser hur det mesta kan göras om till lek och skoj.

– Jag längtar till att deklarationen blir till ett spel, säger han.

Magnar hyllar sättet Albert är uppbyggt på – en mix av pedagogik, teknologi och inlärning.

– Vår vision är att Albert ska vara världens bästa digitala mattelärare. Albert är utvecklat av erfarna pedagoger, lärare och forskare, alla med målet att lära ut matematik till barn på ett smart, roligt och pedagogiskt sätt, säger Salman Eskarandi, en av grundarna av Albert.

– På grund av pandemin ser vi att behovet av mattehjälp är stort. Vi erbjuder därför Albert kostnadsfritt till alla nya användare, säger Nicolas Rivetto, marknadsansvarig på Albert.

Vill inte hålla tillbaka barnen

Eftersom mamma Camilla brinner för att lära ut matte, var det hon som först laddade ned och testade Albert. Därefter fick pojkarna appen i deras surfplattor.

– Linus fastnade väldigt snabbt, och kan kom till oss och frågade om han fick ”spela matte”. Det var så det började, efter det har han bara fortsatt.

Nu räknar Linus plus och minus i huvudet. Allra roligast tycker femåringarna det är när man får mattepokaler.

– Det är roligast att spela och få pris! Det är kul när vi klarar uppgifterna, säger tvillingarna.

Pappa Magnar har en bakrund i fransk skola och han är klar över en sak:

– Jag sätter inga begränsningar för barnen. De utvecklas och har ett intresse för appen. Jag tänker inte att ”nu måste jag hålla tillbaka, annars blir de uttråkade i skolan”. Och om det skulle ske kan man ju prata med lärarna så att de får fler uppgifter. Eller så vi vuxna ge dem uppgifter hemma, säger han.

Smart funktion för de yngsta

Linus och Leo har inte lärt sig att läsa, men Albert har löst det genom röststyrning. Du trycker bara på en ljudikon och uppgiften läses upp för dig.

– De trycker direkt på knappen så fort det är något de inte förstår, säger Magnar.

– Jag tycker Albert är ett genialt verktyg för att lära ut matte. Alternativet är ju att sitta med dem och skriva ut allt på ett papper. Jag förstår verkligen att de tycker det är roligare att lära sig matte på det här sättet, säger han.

Albert ger direkt svar om man har klarat en uppgift. Något som barnen uppskattar.

– Du ser glädjen och stoltheten när de slutför något. Albert är det bästa från två världar – att använda teknik och spel till att lära sig något du behöver vidare i livet, säger Magnar.

Kom igång redan idag!