Plugga under sommaren – varför då?

3 min

Ett efterlängtat sommarlov är snart här och det är dags för barnen att få göra det de gör bäst – att leka och ha roligt! Trots de något latare sommardagarna vill vi inte att all den kunskap som barnen har lärt sig under terminen i skolan ska försvinna. Vi tipsar om hur ni enkelt och kul håller barnen engagerade i lärandet även under sommarlovet! 


Nu väntar flera veckor av förhoppningsvis soliga dagar med mycket strandhäng, roliga utomhusaktiviteter och få måsten. Hur skönt det än må vara att vila hjärnan från skolan är kunskap en färskvara som vi behöver underhålla för att den inte ska försvinna. Faktum är att för många försvinner matematikkunskaper för en hel månads skolgång under sommarlovet, och det känns himla tråkigt att förlora!* Att kombinera sommaraktiviteter med roligt lärande är därför ett bra knep för att vara förberedda inför höstens skolstart:

  • Några tillfällen i veckan räcker: håll skolkunskaperna vid liv genom att spela Albert 10-15 minuter några gånger varje vecka.

  • Fysisk aktivitet ger en boost för inlärningen! Visste du att koncentrationen är förhöjd cirka 30 minuter efter utförd aktivitet? Passa på att varva ner efter lek med att spela Albert. 

  • Väv in lärandet i vardagliga situationer: exempelvis kan ni laga mat eller baka något där ni använder olika måttenheter.

  • Få inspiration av apparnas övningar och spel! Leta engelska ord i mataffären som i Bikko City, eller räkna snäckskal på stranden som Addi och Matchi.

  • Omvända roller! Låt barnet vara lärare och ge dig uppgifter, instruktioner och beröm. Kanske behöver även du fräscha upp multiplikationstabellen?

Nu kan ni både ha kul under sommarlovet, men också känna er förberedda och ha självförtroendet att ta er an nya utmaningar när det är dags att gå tillbaka till skolan. Låt oss ha en rolig och lärorik sommar!

*Roscigno, V. J. och Ainsworth, J. W. (1992) 'Race, cultural capital, and educational resources: Persistent inequalities and achievement returns', Review of Educational Research, 62(1), s. 1-21. https://journals.sagepub.com/doi/10.3102/00346543066003227

Kom igång redan idag!