Vi människor är olika på många plan och hur vi lär oss matematik är inget undantag. Men i skolbänken behöver man samtidigt förhålla sig till en läroplan. Utmaningen med matematik är att det blir väldigt tydlig vad som är rätt och vad som är fel. Får du sedan höra att du är dålig på matte är det oftast enklare att undvika problemet snarare än ta itu med det. Har man väl börjat förlika sig med tanken att man helt enkelt är dålig på matte blir det till slut en självuppfyllande profetia.
I forskning där man studerat matteångest i Kanada har man sett att barn som tänker att de är dåliga på matematik oftast presterar sämre. Om man försöker räkna samtidigt som det pågår en inre monolog som hela tiden upprepar att man är dålig, ger man oftast upp. En kommentar om att man inte förstår matematik kan alltså få långvariga konsekvenser, även om det endast var en liten del man inte förstod.
Forskare vid Barnad College i New York menar också på att människor i västvärlden ofta tar matematikproblemen med en klackspark. Det är socialt accepterat att vara dålig på matematik och ibland säger vi det med en skämtsam ton. Men nästan ingen ser på läs- och skrivsvårigheter på samma sätt.
Så hur ska du då göra hemma om du som förälder vet med dig att matematik inte är din starka sida, men samtidigt vill undvika att föra det vidare till ditt barn?
Ett sätt är att få in matematik hemma i vardagen så ofta som möjligt. Att spela ett matematikspel tillsammans med barnen kan enligt vissa forskare bidra till att barnen presterar bättre i skolan. Det gynnar även dig som förälder om du räknar tillsammans med ditt barn då det faktiskt stärker ditt självförtroende och risken för att du skämtsamt pratar om hur dålig på matte du är minskar. Ni kan till exempeli öva med Albert!
Sätt upp egna spelregler och utmana varandra i appen. Kanske är ditt barn familjens nya mattegeni?