Ett barn lär sig matematik via Albert

Mer tid hemma ledde till oväntade mattekunskaper

3 min

På grund av pandemin tillbringar många barn mycket mer tid hemma än tidigare. Då kan Alberts digitala mattehjälp vara en kreativ syssla. Benjamin har ännu inte börjat skolan, men löser redan mattetal på löpande band.

Skoldagarna har varit annorlunda för de flesta, och det ser fortsatt ut som att det kommer dröja innan allt är normalt igen.

– På grund av pandemin ser vi att behovet av mattehjälp är stort. Vi erbjuder därför Albert gratis till alla nya medlemmar, säger Nicolas Rivetto, marknadsansvarig på Albert.

Albert är en digital mattetjänst som anpassar svårighetsgraden efter barnet.

En som använt appen flitigt den senaste tiden är Benjamin Sira, 5 år. Benjamin ska börja skolan nästa år och även om han inte kan läsa än löser han redan nu matteuppgifter.

– Albert är väldigt bra uppbyggt. Du skriver in barnets ålder och uppgifterna anpassas sedan därefter. När barnen blir bättre och skapar en större förståelse, ökar svårighetsgraden, berättar mamma Miriam Stang Sando.

Familjen fick höra om appen Albert via andra föräldrar som hade laddat appen den till sina barn.

– Andra familjer pratade väldigt gott om appen, så jag tänkte ”det här måste vi ju testa”, säger Miriam Stang Sando.

Anpassar sig efter barnets behov

Visionen är att Albert ska vara världens bästa digitala mattelärare, berättar Salman Eskarandi, en av grundarna bakom Albert.

– Albert är utvecklat av pedagoger, lärare och forskare, där alla har haft målet att lära barn matte på ett smart, roligt och pedagogiskt sätt.

Benjamins föräldrar berättar att de laddade ned appen till Benjamins surfplatta, något som gör att Benjamin upplever aktiviteten som lek och skoj, när han i själva verket räknar matte.

– Jag tror barnen får en helt annan förståelse för matematik är vad jag själv fick under min skolgång. Mycket på grund av den pedagogiska biten. Dessutom är det enklare som förälder att vara med och förklara eller hjälpa till när han har ett visuellt verktyg framför sig, säger Miriam.

Benjamin tycker själv att det är roligt med olika tal. Just nu är kilo och vikt favoriten.

– Ibland är det lite svårt, men det är roligt att jag får många rätta svar, säger han.

Vi erbjuder tusentals uppgifter och animerade filmer som hjälper barnen att förstå matematik. Varje uppgift är anpassad efter ålder och kunskapsnivå.

Vill hjälpa så många som möjligt

Pappa Mario Sira var först lite skeptisk till att introducera mer skärmtid, men insåg snabbt att det här var annorlunda.

– Vi ser ju vilka uppgifter Benjamin gillar bäst, och att Albert anpassar sig därefter. Att lära sig saker på det här sättet är något som jag är väldigt positivt inställd till, säger Mario.

Benjamin använder Albert fyra till fem gånger i veckan. Föräldrarna hjälper sonen att trycka fram en funktion i appen som är speciellt praktisk för barn som ännu inte lärt sig läsa.

– När han använder appen själv så trycker han bara på högtalarsymbolen så att frågorna läses upp, berättar föräldrarna.

– Sedan dag ett har målet med Albert varit att hjälpa så många elever som möjligt. Vi tror det är viktigt att väcka intresset för matematik i en tidig ålder, avslutar Salman Eskarandi.

Kom igång redan idag!