En glad familj löser matteproblem

Mats, 6 år, samlar pokaler och lär sig matte – "Det är så kul!"

3 min

Familjen Tangvold Lundeby har testat en lång rad inlärningsappar för sonen Mats, 6 år. Den digitala matteläraren Albert är helt klart favoriten.

– Det här är inte bara ett spel, det är matteuppgifter, utformat på ett roligt och förståeligt sätt. Mats tänker inte på att han räknar matte, han tycker det bara är kul att klara uppgifter, säger pappa Fredrik Tangvold Lundeby.

Albert är en app speciellt framtagen för att uppmuntra barn till att räkna. Du lägger in barnets ålder och uppgifterna i spelet anpassas därefter.

– Vår vision är att Albert ska vara världens bästa digitala mattelärare. Albert är utvecklat av erfarna pedagoger, lärare och forskare, alla med målet att lära ut matematik till barn på ett smart, roligt och pedagogiskt sätt, säger Salman Eskarandi, en av grundarna av Albert.

Smart funktion för den som inte lärt sig läsa

Mats går just nu i förskoleklass och ser fram mot att börja skolan till hösten. Föräldrarna erkänner att Mats spenderat mer tid med surfplattan nu under pandemin. Därför tycker de det är bra att han också kan lära sig något och inte bara spela.

– Vi har inga planer på att han ska lära sig så mycket som möjligt innan han börjar skolan, men så länge han tycker det är kul är det ju fint att han lär känna siffror och tal, säger mamma Heidi.

Mats är särskilt förtjust i en sak när han klarat en ny uppgift med Albert.

– Det är så kul med Albert, jag får alltid pokaler, säger Mats.

Mats har ännu inte lärt sig läsa, men Albert har löst det genom röststyrning. Genom att trycka på högtalarsymbolen läses uppgiften upp.

– Han tycker det är härligt när vi sitter tillsammans med honom, för då kan vi förklara under spelets gång. När han spelar på egen hand får han hjälp från röststyrningen, säger Heidi.

– Mats kan några bokstäver, men kan inte sätta ihop ord. Men just nu verkar det som att mattetal är roligare, säger Fredrik.

Naturlig inlärning

Heidi och Fredrik berättar att när Mats först började använda Albert var det 1+1 och att räkna på fingrarna som gällde. Nu har han fått mer utmanande uppgifter och de flesta löser han i huvudet.

– Han har lärt sig mycket av Albert, det är en väldigt naturlig progression i appen, säger Fredrik.

Föräldrarna ser fördelen med att Mats har en bra förståelse för matte inför skolstarten, men anser också att det är viktigt att det ska vara mer lek än allvar. Sexåringen instämmer.

– Jag gillar plus och minus bäst! Det är kul att jag kan matte innan jag börjar i skolan, säger Mats.

Appen kan användas hela vägen ned till treåringar. Men än så länge har Isak, 3 år, bara sett på när storebror använder Albert.

– Vi har gjort ett konto till Isak också, men har ännu inte testat. Det är nog bäst att han lär sig prata ordentligt innan han börjar räkna, avslutar föräldrarna skämtsamt.

Kom igång redan idag!