Hur skapar man en bra miljö för inlärning?

5 min

För att kunna öva matte hemifrån krävs en bra studiemiljö. Det kan dock vara svårt att få till en sådan, då det ständigt är mycket som pockar på barnets uppmärksamhet. Här är fyra saker att tänka för att skapa en bra studiemiljö:

Tyst och lugn omgivning

Det är viktigt att rummet barnet sitter i är tyst och lugnt. Annars fungerar inte arbetshjärnan som den ska, då den inte får arbeta i fred. Kanske har ni ett rum där barnet kan sitta i fred och öva? Om barnet vill sitta ensam är det bra att kika till hen lite då och då, så du visar ditt stöd och finns tillgänglig om barnet har frågor.

Viktigt med bra ljus

Se till att ljuset i rummet är bra. Uttröttade ögon på grund av dåligt ljus påverkar koncentrationsförmågan negativt och försämrar därmed uthålligheten. Dessutom kan det vara skadligt för ögonen om de ansträngs i dåligt ljus under en längre tid. Vi vill varken att barnet ska somna eller skada ögonen när hen pluggar!

Ta bort onödiga distraktioner

Stäng av TV-apparater och annat som kan dra åt sig uppmärksamheten. Leksaker och andra typer av spel får helt enkelt vänta. Det bästa tipset är att flytta de objekt som går att flytta till ett annat rum. På så sätt blir det inte en konstant distraktion och barnet kan fokusera på läxorna istället.

Papper och penna

En sista sak att tänka på är att ha papper och penna nära till hands, så barnet kan kladda ner sina tankar och uträkningar om det behövs. Vid inlärning är det bra att använda flera sinnen. Genom att skriva ned sina tankar eller att tänka högt används både muskelminnet och synen.

Lycka till!

Kom igång redan idag!